Guvernul a modificat data intrării în funcțiune a SGR; sistemul trebuie să devină operațional până pe 30 noiembrie 2023

Data publicarii : 05 Oct 2022

COMUNICAT DE PRESĂ

 

București, 05 octombrie 2022

 

Executivul a aprobat astăzi, în Ședința de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, proiectul de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Potrivit Hotărârii Guvernului, data de 30 noiembrie 2023 devine data începând cu care SGR devine obligatoriu  pentru toți producătorii de produse ambalate în ambalaje SGR. Astfel, aceștia pot să-și îndeplinească obiectivele de returnare conform prevederilor legale, prin intermediul administratorului SGR.

Prin actul normativ aprobat astăzi operaționalizarea SGR intră în linie dreaptă. Începând de acum, administratorul RetuRo are la dispoziție puțin peste 12 luni pentru a pune în funcțiune sistemul, la nivel național. Având în vedere complexitatea sa, SGR poate fi considerat unul dintre cele mai mari proiecte logistice realizate în România  și va avea o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de colectare și reciclare pe care țara noastră și le-a asumat. După punerea în funcțiune, vom avea al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa, după cel din Germania. Dar, chiar dacă vorbim despre un proces de implementare foarte complex, o provocare reală pentru toți factorii implicați, un lucru este cert: România are nevoie de un SGR 100% operațional în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să scăpăm odată pentru totdeauna de tonele de deșeuri aruncate la întâmplare, pe drumuri, în șanțuri, pe câmpuri, în lacuri sau râuri”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

De asemenea, actul normativ aduce o serie de alte modificări și completări asupra prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 în ceea ce privește activitatea administratorului SGR, precum și asupra obligațiilor producătorilor și comercianților.

Amintim că în data de 24 august 2022 a fost aprobat proiectul de Hotărâre privind desemnarea administratorului sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalaje. Astfel, S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A., persoană juridică română, unică la nivel naţional, a fost desemnată exclusiv pentru a implementa, gestiona, opera şi a asigura finanţarea sistemului de garanţie-returnare.

S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A. este o entitate în care se regăsesc reprezentanții producătorilor,  ai comercianților, dar și statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecția mediului, cu un procent de 20% din acțiuni.