Mesajul doamnei ministru Grațiela Gavrilescu cu ocazia Zilei Internaționale a Dunării

Data publicarii : 29 Jun 2018

Dragi prieteni, astăzi Europa sărbătorește cea de-a 24-a ediție a Zilei Internaționale a Dunării. Este o zi cu totul specială, dedicată celui mai mare bazin hidrografic din Uniunea Europeană.

Regiunea Dunării cuprinde peste 80 de milioane de europeni, din 14 state, iar România este parte a acestei familii. Bazinul Dunării este o oază de multi-culturalism și un exemplu de cooperare internațională, iar oamenii de aici au o dorință comună, aceea de a proteja fluviul.

Măsurile deja existente în cadrul strategiei UE pentru regiunea Dunării, ne întăresc capacitatea de a lucra împreună pentru a combate riscurile care ne pot afecta pe toți.

Avem trei provocări principale: protecția habitatelor, combaterea braconajului, precum și eliminarea obstacolelor din calea migrației piscicole. Pentru toate acestea trebuie să găsim soluțiile împreună!

Pentru noi, românii, Dunărea reprezintă, în egală măsură, sursa de apă pentru agricultură, industrie, piscicultură, alimentări cu apă potabilă, navigaţie, hidroenergie şi agrement.

Ca ţară cu cea mai mare pondere ca suprafaţă şi populaţie din bazinul Dunării, România este deosebit de interesată în consolidarea şi intensificarea cooperării între ţările dunărene.

Prin această cooperare dorim să promovăm acţiuni coordonate de protecţie a calităţii apelor şi de management al riscurilor naturale şi antropice, la nivelul întregului bazin. Aceasta va fi calea asigurării condiţiilor unei dezvoltări durabile a întregii regiuni.

Vă doresc tuturor o Zi a Dunării minunată, să vă bucurați de tot ceea ce ea are de oferit și vă invit să vă alăturați eforturilor noastre de a o proteja!