Noi capacități de stocare a gunoiului de grajd pentru prevenirea poluării apei cu nitrați în Ruginoasa, județul Iaşi

Data publicarii : 04 Oct 2022

COMUNICAT DE PRESĂ

 

                                                                               4 octombrie 2022

Locuitorii din comuna Ruginoasa, județul Iaşi, au la dispoziţie, de acum, propria platformă comunală de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd. Aceasta este finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) prin proiectul „Controlul Integrat al  Poluării cu Nutrienți” (CIPN).

Noua platformă are o capacitate de 2.394 de metri cubi/an și va oferi micilor fermieri şi gospodari posibilitatea de a stoca în mod corespunzător bălegarul, cu respectarea noilor recomandări ale Programului de Acțiune și ale Codului de Bune Practici Agricole pentru a diminua substanțial riscul de poluare a apelor cu nitrați.

Investiția se ridică la 2.099.935 lei, sumă care acoperă amenajarea platformei și dotarea acesteia cu utilaje necesare bunei sale funcționări, din care  Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a asigurat 93%, restul de 7% fiind plătit din bugetul local.

Pe lângă platformă, UAT-ul a primit și setul de utilaje destinate colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o cisternă vidanjă şi o mașină de împrăștiat gunoiul.

Gestionarea corectă a gunoiului de grajd reprezintă una dintre cele mai importante responsabilități ale crescătorilor de animale, dar și ale autorităților locale care stabilesc modul în care costurile de exploatare a platformelor construite urmează a fi acoperite, printr-o hotărâre a Consiliului Local.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.